Kredsløbstræning i ferien kan være svært
Familien har været på ferie. Tre uger holder vi fri fra arbejde, men holder vi også fri fra kredsløbstræning? Det kan virke uoverskueligt for mange, at fastholde træningen under ferien, især hvis vi ikke har en træningsplan. Vi kommer væk fra vores hverdag og kobler af for at komme ned i tempo. Men det betyder ikke nødvendigvis, at kroppen ikke skal stimuleres. At koble hjernen fra er ofte en rigtig god ide og mange studier viser, at der sundhedsmæssigt er meget godt ved at lade hjernen slappe af i en periode på 2-4 uger eller mere.
Men med kroppen er det nødvendigvis ikke det samme. Den vil gerne udfordres og stimuleres hver uge, ja det forventer den faktisk. Men hvordan kan vi integrere kredsløbstræning, når vi nu holder ferie med familien og det ofte er varmt og vi måske benytter muligheden for at sove lidt længere. Herunder har jeg beskrevet, hvordan jeg gjorde det, da vi for nyligt var i Kroatien og Østrig i 3 uger.
Hvad kigger jeg efter for at integrere træning i ferien?
Jeg er nok lidt skadet af at have trænet i mange år, så jeg tænker kredsløbstræning, når jeg er på ferie. Det gør jeg fordi jeg ved, at jeg sjældent kommer op så tidligt, at jeg kan løbe en tur i en kølig morgen. Denne ferie var den “kølige morgen” også 22-23 grader…
Når jeg er på ferie vil jeg også gerne træne på en anden måde og forbinde oplevelser med træningen. Og for mig gør det det lettere, da jeg er nysgerrig og gerne vil se nye steder. Hvad gemmer sig bag næste hjørne, sving eller klippefremspring? Den nysgerrighed har drevet mig mange gange. Så når jeg er sydpå kigger jeg gerne på højdeforskelle. For det giver mulighed for, på kort tid, at komme op på niveau 15-16 på Borgskalaen eller endnu højere, og så får jeg noget for min træningstid.
Trapper!
Når vi er i områder, hvor der er bjerge eller bakker, så er der ofte trapper. Lange trapper og til tider stejle trapper. Det giver hurtigt en høj puls og det giver også noget ekstra til baller og lår. At træne på trapper er ikke min yndlingsbeskæftigelse, men når det er udendørstrapper så synes jeg det er spændende, fordi der hele tiden er nyt at se på.
Jeg kørte engang et dødsygt træningspas på Flamingo Hotel i Las Vegas… De har mange trapper, så løb 30 minutter på bagtrappen og så det samme mange gange. Guleroden var 2 gange dessert i deres enorme buffet 🙂
Trapperne i Rabac i Kroatien, hvor vi var kørt ned til i denne ferie, var bestemt ikke kedelige. Sikke en udsigt. Jeg fandt en opgang, som startede helt nede ved en lille strand i centrum af byen. Den forbandt gaderne, som snoede sig op af bjerget. For gående var det en genvej og til tider en labyrint, men det var svært at fare vild, fordi du hele tiden havde bjerget foran og vendte du dig om havde du udsigt over havet.
Så sammen med vores lille hund tog jeg 2 ture op og ned af trapperne fra vandet til toppen af byen. Det var en eftermiddag og varmen var begyndt at klinge lidt af. På vejen hjem fandt jeg så en anden trappe og den tog vi også en tur på, da jeg var nysgerrig efter at vide hvor den løb hen. Heldigvis endte vi tættere på campingvognen og koldt vand.
Bjergvandring!
Rigtig mange steder, hvor man kommer hen som turist, er der allerede forberedte og afmærkede vandreruter, løberuter og cykelruter, som du kan benytte frit.
Ved Rabac var der en rute gennem skoven op af bjerget til en by på toppen, som hedder Labin. Fantastisk tur og fantastisk terræn. Nogle steder var det meget stejlt og andre steder mindre stejlt.
Men der er masser af højdemeter. Vi havde børnene med. Vores piger på 2 og 5 år. Det begrænser tempoet, men det passede fint da den mindste ikke ville/kunne gå. Så sad hun på nakken af far og sammen med rygsækken med vand og mad, så var det tæt ved 20 kilo ekstra på skuldrene. Igen så behøver tempoet ikke være så højt, for at pulsen kommer op på Borg 14-15.
Turen tog lidt over 2 timer op og 1 time ned. Men det var en fantastisk tur med en utrolig smuk udsigt.
På toppen valgte vi at spise frokost på en restaurant, som svigerfar og svigermor kendte fra tidligere besøg. Og der var udsigten fantastisk og maden smagte ekstra godt, da der var brugt energi på at komme derop.
Østrigske Alper
Da vi senere kom til Østrig, kørte vi også op i bjergene og gik en fin tur oppe i bjergene/på sæteren. Her var der en fin tur på ca. 250 højdemeter. Igen med den mindste siddende på skuldrene på dele af turen.
Men husk det er tempoet der bestemmer, hvor hårdt dit træningspas skal være. Det er vigtigt at finde et niveau, hvor du ligger på 14-16 på Borgskalaen.
Herunder et stemningsbillede fra Østrig. Skal lige nævnes at vores 5 årig (på billedet), gik begge bjergture selv uden at skulle bæres. Børn er seje!!!
Cykelture!
For et par år siden købte vi en cykeltrailer, så det var muligt at cykle med begge børn, når vi skulle hente eller bringe i børnehave/vuggestue. Men også i høj grad til at benytte, når vi er på ferie og vil på tur. Igen er det vores oplevelse, at næsten alle steder man kommer hen, er der afmærkede cykelture/ruter, som bruges til at komme rundt. Det er også tilfældet i Østrig og i Kroatien. Så når vi tager på cykeltur ser “vogntoget” ud, som på billedet herunder. Som du kan se, er der overhovedet ikke noget specielt ved cyklen. Men det er ikke udstyret der bestemmer om du kan træne, det er dig!!!!.
Med det “vogntog” skal der ikke meget stigning til, førend du er oppe på 14-15 på Borgskalaen. Og så er det bare med at holde tempoet. Det skal siges, at i Østrig er det heller ikke noget problem, at finde ruter, hvor du let kommer over 16 på Borgskalaen. Det var også tilfældet på vores anden tur. Der var en del stejle stigninger af forskellig længde rundt om søen vi lå ved (Millstätter See), og selv når jeg var nede og trække var pulsen høj.
Men en anden ting som var hårdt, var alle de gange jeg blev overhalet af ældre mennesker på dyre mountainbike og ryttercykler med og uden el. Det er jeg ikke vant til, men det blev jeg. Min holdning til el-cykler er, at det er en god ide, hvis man kun benytter el, når det er nødvendigt. Men det er rigtig smart at have el på og kan bruges på de stejleste steder, eller mod slut, hvis du er meget træt. Alternativet er at mange ikke ville komme afsted af frygt for at komme i knibe.
Der var 28 km rundt om søen. Vi cyklede kun 20 km, da beslaget til cykeltraileren gik løs og der var risiko for, at jeg ville tabe trailer, børn og hund. Heldigvis var der en færge, som kunne sejle os, cykler og trailer over på den anden side igen.
Er du nu klar på, at lave træning i ferien?
Udfra ovenstående håber jeg, at du har fået lidt inspiration til at gennemføre kredsløbstræning under ferien – men på en anden måde end i hverdagen. Udnyt de lokale muligheder og tag nogle udfordringer du ellers ikke vil gøre, når du er i hverdagens trædemølle. Kroppen har rigtig godt af det og det samme har hjernen. Sammenlagt var antal træningspas lidt under det anbefalede, da vi var afsted små tre uger, men kroppen blev holdt i gang og vi fik en masse oplevelser sammen som familie.
I næste uge vil der komme del 2 af træning i ferien. Det vil omhandle styrketræning. Her er der ligeledes mulighed for, med få midler, at gennemføre styrketræning, selvom du er på ferie.
Læs med og få inspiration.
1 kommentar til “Kredsløbs træning i ferien!”
Pingback: Styrketræning i ferien - Moller Merrild