Mellemørebetændelse – Hjælp! mit barn ondt i ørerne.

Babyøre - få hjælp til dit barns mellemørebetændelse

Men hvad er mellemørebetændelse? Kan mælk, gluten eller andet trigge mellemørebetændelse? Og kan vi gøre noget for at forebygge og behandle?

Hvad er mellemørebetændelse

Mellemørebetændelse opstår, når røret fra næsen / øverste del af svælget op til ørerne (eustakiske rør) stopper til.

Når dette rør stopper til, har væsken i øret svært ved at bevæge sig rundt, og det kan derfor give et øget tryk i øret. Og, når denne væske i øret står stille, giver det en øget risiko for, at virus (eller bakterier) kan “sætte sig fast”.

Mellemørebetændelse kommer ofte i forbindelse med en forkølelse, hvor barnet har øget slimdannelse. Men nogle børn kan også have væske på ørerne uden en betændelse/virus.

Det kan være nødvendigt, at få lagt dræn, men ofte vil du kunne opleve, at du også kan hjælpe dit barns krop med andre midler, som vil blive beskrevet i de næste afsnit.

Kosten

Herudover kan det også hjælpe, at begrænse fødevarer med raffineret sukker.

Men ved mellemørebetændelse kan der også være tale om fødevarereaktioner overfor eksempelvis mælk og/eller gluten. Det behøver ikke nødvendigvis være en decideret allergi, men måske en intolerance.

Mælk

Jeg har ofte hørt spørgsmålet:

Er der sammenhæng mellem mælk og mellemørebetændelse

Og faktisk har man, hos børn med mellemørebetændelse, i flere tilfælde set, at det er mælk og mælkeprodukterne, som giver dem en øget slimdannelse.

Der kan derfor ofte opleves god effekt med bedring af mellemørebetændelse, at fjerne al mælk som det første. Også den skjulte. 100 % mælkefri vil give den hurtigste effekt.

Hvis du vil prøve at fjerne mælken fra dit barns kost, skal du dog være opmærksom på, om dit barn får nok kalk. Der findes fødevarer med højt indhold af kalk. Men hvis du ikke kan få dit barn til at spise disse, kan et calcium tilskud blive nødvendigt.

Gluten

I nogle tilfælde kan gluten også være synderen, så hvis du ikke inden for 3-4 uger oplever en bedring hos dit barn med fjernelse af mælken, kan det være nødvendigt også at fjerne gluten fra kosten.

Der findes en del alternativer på markedet, men de er ikke altid af den bedste kvalitet. Så når gluten fjernes, skal du have ekstra fokus på, om dit barn stadig får nok fibre fra den resterende kost. 

Triggere & Alternativer ved mellemørebetændelse

For at gøre det lettere for dig, hvis du skal til at udelukke nogle fødevarer, har jeg lavet en oversigt: “Triggere & Alternativer – Afhjælp allergi og intolerance”.

Alt du skal gøre for at modtage denne oversigt er, at tilmelde dig mit nyhedsbrev herunder:

triggere alternativer ved fødevarereaktioner

Kosttilskud ved mellemørebetændelse

Udover selve kosten kan du også hjælpe barnets krop og immunforsvar ved at støtte det med kosttilskud.

Basispakken

En god basispakke i forhold til kosttilskud er at dit barn får de vigtige omega 3 fedtsyrer. Her kan du vælge enten en alge-olie, en fiskeolie eller levertran (da denne indeholder ekstra A-vitamin, som er godt være øreproblemer).

Hvis du vælger fiskeolie eller levertran skal du være sikker på, at det er et produkt af høj kvalitet for at undgå kviksølv (ved alge-olien bør der være mindre risiko).

For at støtte dit barns tarm er det rigtig godt, at give barnet mælkesyrebakterier. Der findes mange forskellige på markedet, og du skal vælge produkt svarende til dit barns alder.

En god multivitamin er også vigtig, for at sikre at barnet får de rigtige byggesten til kroppen. Og udover multivitaminpillen, kan det være nødvendigt med ekstra calcium, hvis mælk og mælkeprodukter fjernes fra kosten .

Andre muligheder ved mellemørebetændelse

Homøopati

Til behandling af mellemørebetændelse kan man også have glæde af nogle homøopatiske midler.

Der findes produkter, som:

 • Hjælpe med at styrke ørerne
 • Hjælper til bekæmpelse af infektioner
 • Er lavet decideret til væske på ørerne
 • Hjælper med at dræne ørerne
 • Reducerer inflammationen i ørerne

Zoneterapi

Her er nogle af de gode punkter:

 • Ørepunkt: På lilletå + nabo-tå til lilletåen 🙂
 • Det eustakiske rør: Ved rødderne af tæerne fra lilletå til tå nr. 2 (=4 tæer).
 • Hoved, hals og øre: På hånden find svømmehuden mellem lille- og ringfingeren + længere op af fingrene for at styrke ørerne yderligere.
 • Giv slip: Til at lindre mange forskellige smerter. Findes i svømmehuden mellem pege- og tommelfingeren.
 • Bi- og pandehuler: Alle blommer på tæerne

Jeg håber, at du kan bruge nogle af de ovenstående råd.

Hvis du gerne vil lidt mere i dybde, kan du herunder købe min mini-guide til Mellemørebetændelse:

Mellemørebetændelse [Mini-guide]

Hvis du selv har nogle erfaringer med mellemørebetændelse eller ondt i ørerne hos dit barn. Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder.

Del indlægget

4 kommentarer til “Mellemørebetændelse – Hjælp! mit barn ondt i ørerne.”

 1. Min ældste søn har kun haft mellemørebetændelse én gang, og lillebror har slet ikke haft det. Jeg har været heldig! Især når jeg hører veninderne rende til ørelægen i tide og utide med deres børn pga. dræn og mellemørebetændelse. Kh Pia

  1. Hej Pia,

   Ja der er rigtig mange der døjer med det. Dejligt I har været forskånet 🙂

   Mvh Rikke

  1. Hej Line,

   Så dejligt at høre, at du mærkede en effekt på dine ører, efter du ikke længere fik komælk.
   Og tusind tak for at dele din erfaring.

   Mvh Rikke

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Inden du smutter helt!

Husk at tilmelde dig
5 tips til sunde børn

5 steps til sunde børn

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.