Forkølelsessår – Hvad du skal vide

hvad du bør vide om forkølelsessår

Det menes, at størstedelen af alle voksne har været smittet med forkølelsessår virus på et tidspunkt i deres liv. Og måske dit barn (eller dig selv) er én af dem, der oplever at blive ramt af forkølelsessår igen og igen? Men hvornår smitter et forkølelsessår, hvorfor får vi det og hvad er behandling?

Det er et problem, som vi har bøvlet en del med hjemme hos os. Jeg har selv, siden jeg var barn, ofte haft forkølelsessår (dog ikke så meget længere). Og så har vores mellemste datter desværre også døjet en del med det.

Som yngre plejede jeg at behandle mine forkølelsessår med Zovir, men vi har nu, efter at have prøvet forskellige ting og husråd, fundet frem til nogle naturlig midler, som virker for os.

Hvad er herpes

Forkølelsessår / herpes, kommer af et virus, som hedder herpes simplex (HSV), som kan angribe hud og slimhinder:

Hvis man har været smittet med et herpesvirus, “gemmer” virusset sig i nerverødderne, under huden hvor man var blevet smittet. Så selvom man ikke længere har et forkølelsessår i udbrud, ligger virusset i dvale og venter på næste gang immunforsvaret bliver lidt svækket.

Hvordan føles et begyndende forkølelsessår?

Det første man oftest mærker, når et forkølelsessår er på vej, er en prikkende og stikkende fornemmelse. Man kan i nogle tilfælde (hvis man reagerer hurtigt) stoppe et udbrud her. Men hvis man ikke når det, vil der hurtigt komme små væske fyldte blærer.

Hvis man først har haft forkølelsessår én gang, vil man hurtigt kunne genkende følelsen, når et nyt udbrud er på vej.

Hvordan smitter forkølelsessår og hvornår smitter det ikke mere?

Hvis du gerne vil vide, hvornår et forkølelsessår smitter, så er det så længe der er væske i de små blærer. Smitten sker ved direkte kontakt – så ex. ved kys eller hvis man rører/kradser i såret. Og det er også mulig at smitte sig selv, hvis man rører såret, og efterfølgende rører sin hud andre steder.

Når der er dannet skorpe på hele dit forkølelsessår, og der derved ikke længere er væske fyldte blærer, smitter forkølelsessårs virusset ikke længere.

Hvad udløser forkølelsessår?

Men hvorfor får man forkølelsessår? Når man først har Herpes virus i kroppen, kan der være flere forskellige ting, som gør det sovende virus aktivt igen – og som derved fremprovokerer et forkølelsessår.

Typiske ting som forårsager forkølelsessår:

  • Virus sygdom som for eksempel forkølelse.
  • Stærkt sollys eller kulde. Du kan eventuelt beskytte læberne med en god læbepomade.
  • Stress. Ved børn kunne det evt. være ændringer i hverdagen (ex. opstart af institution)

Og så skal vi også huske, at søvn er vigtigt, for vores immunforsvar.

Kan man stoppe et forkølelsessår?

Noget der er vigtigt, hvis man vil stoppe et forkølelsessår er, at man reagerer med det samme. Det er derfor en god idé, at have “behandlings” midler stående, så man kan sætte ind, så snart man mærker de første symptomer.

Vi har de sidste mange år ikke brugt de cremer/tabletter, som findes til behandling af forkølelsessår. Vi har til gengæld fundet forskellige forkølelsessår husråd og naturlige midler, som vi har haft glæde af. Og faktisk har vi nogle gange oplevet, at forkølelsessåret ved vores datter er forsvundet næsten med det samme, hvis vi reagerer hurtigt.

Hvordan forebygger man et forkølelsessår?

Hvis man gerne vil forebygge forkølelsessår, er det i første omgang vigtigt, at sørge for at have et stærkt immunforsvar. Et stærkt immunforsvar får vi blandt andet ved at sikre kroppen de rigtige byggesten gennem:

  • Sund og varieret kost
  • Så få forarbejdede fødevarer som muligt
  • Indtag af vigtige vitaminer og mineraler
  • Daglig lys og frisk luft

Det kan også være, at I skal kigge på, om der kan være tale om fødevarereaktioner – da det også kan have betydning for vores immunforsvar.

Fødevarer, som hjælper med at forebygge

I forbindelse med fødevarer, kan det også være relevant at kigge på, hvordan sammensætningen er i fødevareindtaget. Vi har nemlig herhjemme opdaget, at hvis vores datter får fødevarer med et højt indhold af aminosyren Arginin, er der større risiko for, at hun får forkølelsessår. Det er nemlig vigtigt, når man har tendens til forkølelsessår, at sikre en god balance mellem de 2 aminosyrer Arginin og Lysin.

I de perioder, hvor hun ofte får sine udbrud af forkølelsessår er vi nu også begyndt at give hende et tilskud af Lysin, for at hjælpe kroppen mere i balance. Men man kan også gøre meget ved at fravælge fødevarer med et højt niveau af Arginin, og tilvælge fødevarer med højt niveau Lysin.

Jeg har også lavet en hjemmelavet creme til hende med lysin i, som er effektiv ved hendes udbrud. Hvis du vil have opskriften, så skriv en kommentar.

Eksempler på fødevarer med højt arginin indhold

  • Peanuts og andre nødder
  • Hvede
  • Chokolade

Eksempler på fødevarer med højt lysin indhold

  • Kartofler
  • Bananer
  • Bønner og linser

FAQ om forkølelsessår

Hvis du har brug for et hurtigt svar, kan du måske finde dit spørgsmål herunder:

Ja, alle kan blive ramt af forkølelsessår/herpesvirus. Og hvis man har fået et forkølelsessår, kan man komme til at smitte sig selv til andre stedet på kroppen, hvis man piller i såret.

Der kan være flere årsager til at man får et forkølelsessår udbrud. Det kan blandt andet skyldes en forkølelsesvirus, kulde eller stærk sollys, eller hvis man stresset.

Ja, det er muligt for et forkølelsessår at gå væk af sig selv uden behandling. Det vil typisk tage 1-2 uger for huden at hele såret. Forkølelsessåret vil dog stadig kunne smitte. Har man et dårligt immunforsvar kan det tage længere tid for såret at hele op.

Ja, det er muligt for alle børn (og voksne), at blive smittet med herpesvirus. Ved børn mellem 1 og 3 år, kan herpesvirus vise sig som mundhulebetændelse. Børn vil dog typisk være i alderen 3 – 5 år, før de får deres første forkølelsessår. Det menes, at omkring 80 % af alle voksne, på et eller andet tidspunkt i deres liv har været smittet med herpesvirus, og haft forkølelsessår.

Ja, et barn med forkølelsessår må gerne komme i institution eller skole. Dog skal du være opmærksom på, at der ikke går betændelse/infektion i såret, så det udvikler sig til børnesår (som dit barn ikke må komme i institution med).

Det er derfor vigtigt med renlighed når barnet har et forkølelsessår.

Nej. Ikke så længe der ikke er betændelse i såret. Herpesvirus er en almindelig og ufarlig virus på/i huden.

Det korte svar til det spørgsmål er nej, du kan ikke blive immun overfor forkølelsessår. Når du først har haft herpesvirus i kroppen, vil den ligge latent i din krop. Du vil derfor kunne komme ud for at få udbrud resten af livet.

Der vil typisk allerede efter nogle dage komme sårskorpe. Og du kan forvente at læben er helt helet efter ca. 7-10 dage.

Forkølelsessår lever godt i et varmt og fugtigt miljø. Derfor heler såret hurtigere, hvis du kan lade det tørre lidt ud.

Man mærker oftest et forkølelsessår før det kan ses. Man får en prikkende og sviende fornemmelse på huden. Og kort tid efter vil der så blive dannet blærer og huden vil begynde at rødme. Der kommer herefter en skorpe på de væskefyldte blærer.

På det tidspunkt hvor dit forkølelsessår brister og begynder at briste er der størst smitterisiko. Men man skal huske, at de dog kan smitte i hele perioden fra du mærker den første prikken og til såret er helet helt op.

Hvad du nu ved om forkølelsessår

Hvis du har læst med fra top til bund ved du nu, hvorfor vi får og hvad et forkølelsessår er. Altså en virus – som når vi først har været smittet én gang, ligger i dvale i kroppen.

Derudover har du også fået et indblik i, hvornår forkølelsessår smitter og hvad der kan være med til at trigge et udbrud: forkølelse, stress, varme/kulde påvirkning. Og også hvilke fødevarer, som kan have en årsag/virkning til om vi får forkølelsessår.

Og så kan du herunder få fingrene i min guide til, hvordan du naturligt kan behandle et forkølelsessår, når det er gået i udbrud.

Modtag en min guide til naturlig behandling af forkølelsessår

Når du herunder tilmelder dig nyhedsbrevet, vil du samtidig også modtage min Quick-Guide til naturlig behandling. Brug den næste gang I bliver ramt af forkølelsessår.

Jeg håber du har kunne bruge mine tips. Oh hvis du ligger inde med et godt husråd eller lignende til behandling eller forebyggelse af forkølelsessår, så skriv endelig en kommentar herunder, så andre også kan få glæde af det 🙂

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Inden du smutter helt!

Husk at tilmelde dig
5 tips til sunde børn

5 steps til sunde børn

Hjemmesiden bruger cookies - Nogle bruges til statistik og andre sættes af tredjeparts tjenester. Ved at klikke videre accepterer du brugen af cookies.