Fra mareridt til drømmesøvn: Sådan etablerer du sunde sovevaner hos dine børn

skab sunde sovevaner for dit barn

Søvn og gode sovevaner spiller en afgørende rolle i vores velvære og sundhed, uanset om vi er børn eller voksne. Det er i løbet af søvnen, at vores krop og sind gennemgår vigtige restaurerings- og regenereringsprocesser. Desværre undervurderer mange af os (mig selv inkluderet) ofte betydningen af nok og god søvn i vores hektiske hverdag. Du vil herunder kunne læse mere om, hvorfor det er så vigtigt at sikre tilstrækkelig søvn for både os selv og vores børn.

Jeg kommer blandt andet ind på betydningen af nok og god søvn og hvordan det påvirker både børns og voksnes livskvalitet. Du vil også kunne læse om vigtigheden af faste sovetider og rutiner for børn og du får praktiske råd til, hvordan du som forældre kan hjælpe dit barn med at etablere sunde søvnvaner. For ved at forstå betydningen af søvn og implementere faste rutiner kan vi skabe sovevaner for vores børn. Sovevaner som vil styrke deres fysiske, mentale og følelsesmæssige trivsel.

Så lad os komme i gang og opdage vejen til bedre søvn for hele familien 🙂

Hvorfor er tilstrækkelig og god søvn vigtig?

Søvn er langt mere end bare en periode med hvile. Det er en kompleks biologisk proces, hvor vores krop og hjerne gennemgår afgørende aktiviteter. Fysisk set er det under søvn, at vores krop repareres og genopbygges. Hormoner frigives, og celler regenereres, hvilket er afgørende for vores immunforsvar, vækst og helbred. Mentalt spiller søvn en afgørende rolle for vores/vores barns hukommelse, indlæringsevne og kreativitet. For det er også under søvn, at vores hjerne renses for affaldsstoffer og opretholder en sund funktion.

Manglende eller utilstrækkelig søvn kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred og trivsel. For børn kan det påvirke deres kognitive udvikling, koncentration, adfærd og humør. Langvarig søvnunderskud er forbundet med øget risiko for overvægt, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nedsat immunforsvar. Både børn og voksne kan opleve øget stress, angst, irritabilitet og nedsat produktivitet ved søvnunderskud.

Men det er ikke kun varigheden af søvnen, der er afgørende. Også kvaliteten af søvnen spiller en rolle i vores og vores børns velbefindende. Selvom vi ligger de timer det anbefales i sengen, kan dårlig søvnkvalitet resultere i følelsen af at være uoplagt dagen efter. For både børn og voksne er det vigtigt at opnå en god dyb søvn, der giver den nødvendige restitution og forbereder os på en energifyldt dag.

Ved at forstå søvnens fysiske og mentale betydning samt konsekvenserne af søvnunderskud kan vi bedre værdsætte og prioritere søvnens rolle i vores liv. I næste afsnit kommer jeg ind på, hvordan vi kan hjælpe vores børn med at etablere faste rutiner og sovetider for at sikre tilstrækkelig og god søvnkvalitet.

Søvnbehov hos børn

Vil du kunne beregne dit barns sengetid ud fra alder og hvornår I står op? Så find min søvn-app i dette indlæg.

Søvn spiller en afgørende rolle i børns vækst og udvikling. Det er under søvnen, at kroppen frigiver væksthormoner, som er nødvendige for fysisk vækst og udvikling af muskler og knogler. Derudover er søvn vigtig for hjernens udvikling og kognitive funktioner. Børn, der får tilstrækkelig søvn, har ofte bedre koncentration, hukommelse og indlæringsevne, hvilket hjælper dem med at trives både i timerne og socialt i fritiden.

Vi kan som forældre sørge for at skabe en sund søvnplan, der imødekommer vores barns/børns behov.

Gode sovevaner med faste sovetider og rutiner for børn

Fastlæggelse af faste sovetider og rutiner er afgørende for at skabe en sund søvnrytme/sovevane og sikre god søvnkvalitet hos dit barn. Ved at fastsætte faste sovetider og rutiner hjælper du dit barn med at regulere det indre biologiske ur og skaber en forudsigelig og beroligende søvnproces. Det kan resultere i hurtigere indsovning, færre natlige opvågninger og mere restituerende søvn.

Tips til at skabe gode sovevaner

  1. Skab et beroligende sovemiljø
  2. Fastlæg en fast sengetid og vågnetid
  3. Indfør en rutine før sengetid (f.eks. læsning eller afslapning)
  4. Undgå skærmtid og stimulerende aktiviteter inden sengetid

Beroligende sovemiljø

Sørg for, at soveværelset er stille, mørkt og køligt. Fjern eventuelle distraktioner, som f.eks. støjende legetøj eller elektroniske enheder, der kan forstyrre søvnen. Overvej at bruge beroligende elementer som blødt sengetøj, beroligende lyde eller en natlampe.

Fast sengetid og vågnetid

Prøv at etablere en regelmæssig sengetid og vågnetid, også i weekenderne. Det hjælper med at regulere barnets indre søvn-vågen cyklus og gøre det lettere at falde i søvn om aftenen og vågne op om morgenen.

Rutine før sengetid

Skab en beroligende rutine før sengetid, der hjælper med at signalere til kroppen og hjernen om, at det er tid til at slappe af og falde i søvn. Det kunne for eksempel være læsning af en bog, at lytte til beroligende musik eller tage et varmt bad.

Undgå skærmtid og stimulerende aktiviteter

Skærme og stimulerende aktiviteter som fysisk leg eller konkurrenceprægede spil kan forstyrre søvnrytmen og gøre det sværere at falde i søvn. Undgå derfor skærmtid og stimulerende aktiviteter mindst en time før sengetid og erstat dem med rolige og beroligende aktiviteter.


Ved at følge disse tips og skabe gode sovevaner med faste sovetider og rutiner for vores børn, kan vi hjælpe dem med at opnå en bedre søvnkvalitet. Det kan tage lidt tid og kræve vedholdenhed at implementere ændringer, men det vil være til gavn for både børnenes trivsel og hele familiens søvnoplevelse.

Udfordringer med søvn hos børn

Børn kan opleve forskellige søvnproblemer:

  • Sengetidskamp
  • Natlige opvågninger
  • Mareridt

Det er udfordringer, som kan skyldes faktorer som angst, ændringer i rutiner, separation eller fysiske ubehag. Det er vigtigt at identificere årsagerne bag søvnproblemerne for at kunne håndtere dem effektivt.

Tips til at tackle udfordringerne

  1. Kommunikation og forståelse med barnet
  2. Konsistens og tålmodighed i at etablere nye sovevaner
  3. Inddragelse af beroligende aktiviteter og teknikker

Kommunikation og forståelse

Hav gerne en åben og støttende dialog med dit barn om dets søvnoplevelse. Lyt til dets bekymringer eller frygt og forsøg at berolige det. Forståelse og empati kan hjælpe med at skabe tillid og tryghed omkring søvn.

Konsistens og tålmodighed i at etablere nye sovevaner

Når der skal etableres nye søvnvaner, er konsistens nøglen. Hold fast i faste sovetider og rutiner. Også selvom det kan være udfordrende i starten. Vær tålmodig, da det kan tage tid for børnene at tilpasse sig de nye rutiner og opleve forbedringer.

Inddragelse af beroligende aktiviteter og teknikker

Implementer beroligende aktiviteter før sengetid, såsom læsning af en bog, meditation eller dyb vejrtrækning. Brug beroligende teknikker som blid massage eller at synge en rolig sang for at hjælpe dit barn med at slappe af og falde i søvn.


Ved at håndtere udfordringer med søvn på en kærlig og vedholdende måde kan vi hjælpe vores børn med at opnå bedre søvnkvalitet og etablere sunde søvnvaner, som vil have positive langsigtede virkninger på deres trivsel og udvikling.

Er du et godt forbillede?

Som forældre spiller vi en afgørende rolle som forbillede for vores børn, herunder når det kommer til søvnvaner. Børn er meget opmærksomme på vores adfærd og lærer af os. Hvis vi prioriterer og demonstrerer sunde sovevaner, vil det motivere og inspirere vores børn til at gøre det samme. Vores egne søvnvaner kan påvirke deres opfattelse af, hvad der er normalt og vigtigt for deres egen søvnkvalitet og -mængde.

Tips til at prioritere egen søvn som forælder

  1. Planlægning af en passende sengetid
  2. Skab et beroligende sengeværelse
  3. Undgå skærme før sengetid
  4. Prioriter selvomsorg
  5. Opdel ansvar og kommuniker med din partner

Passende sengetid

Sørg for at prioritere din egen søvn ved at fastlægge en passende sengetid, der giver dig tilstrækkelig tid til at hvile dig og genoplade.

Beroligende sengeværelse

Gør dit soveværelse til et roligt og behageligt rum, der fremmer god søvn. Sørg for at eliminere distraktioner og skabe en hyggelig atmosfære.

Undgå skærme før sengetid

Som forælder er det også vigtigt at begrænse din egen skærmtid og undgå stimulerende aktiviteter inden sengetid. Skærmens blåt lys kan forstyrre din egen søvn.

Prioriter selvomsorg

Giv dig selv tid til og prioriter selvomsorg og stresshåndtering i løbet af dagen. At tage dig af dit eget velvære både fysisk og mentalt vil bidrage til en bedre søvnkvalitet.

Ansvar og kommunikation

Del ansvaret for børnenes sengetider og sovevaner med din partner. Kommuniker om jeres fælles mål og strategier for at støtte hinanden i at prioritere søvn for både jer selv og jeres børn.


Ved at være et godt forbillede og prioritere vores egen søvn viser vi vores børn vigtigheden af, at tage sig af vores helbred og velvære. Det skaber en sund og støttende søvnkultur i familien, hvor både børn og voksne kan trives og få den nødvendige søvn, til at møde hver dag med energi og fokus.

Er du klar til at skabe gode sovevaner for dig og dit barn?

Vi har nu været inde over betydningen af nok og god søvn for både børn og voksne. Du ved derfor nu, at søvn spiller en afgørende rolle for vores fysiske og mentale helbred og har direkte indvirkning på vores trivsel og præstationer i dagligdagen.

Jeg har også været inde på vigtigheden af faste sovetider og rutiner for børns søvnkvalitet. For ved at skabe en forudsigelig og beroligende søvnproces, kan vi hjælpe vores børn med at opnå bedre søvn, hvilket har positive langsigtede virkninger på deres vækst, udvikling og generelle trivsel.

Nu er det tid til at handle. Jeg opfordrer dig derfor til at tage de nødvendige skridt for at etablere sunde søvnvaner hos dine børn og hele familien. Start med at implementer faste sovetider og rutiner, skab et beroligende sovemiljø og vær et godt forbillede ved at prioritere din egen søvn.

Husk, at selv små ændringer kan have en betydelig positiv indvirkning på søvnkvaliteten for alle familiemedlemmer.

Ved at prioritere søvn og skabe gode søvnvaner hos vores børn og os selv, kan vi bidrage til en sundere og mere balanceret livsstil. Søvn er en væsentlig del af vores totale velvære. Og ved at investere i vores søvn kan vi forbedre vores fysiske og mentale sundhed samt vores evne til at håndtere daglige udfordringer.

Lad os arbejde sammen for at skabe en sund søvnkultur og give vores børn den bedste start på livet gennem tilstrækkelig og god søvn.

Vil du have flere tips til sunde børn?

Så tilmeld dig lige her, og modtag en oversigt over mine 5 bedste tips.

5 steps til sunde børn

Del indlægget

1 kommentar til “Fra mareridt til drømmesøvn: Sådan etablerer du sunde sovevaner hos dine børn”

  1. Pingback: Søvn... Derfor har dit barn brug for nok og god søvn. - Moller Merrild

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Inden du smutter helt!

Husk at tilmelde dig
5 tips til sunde børn

5 steps til sunde børn